Ga naar de inhoud

Over Eric Tiggeler

Wie is Eric Tiggeler?

Tja, dat hangt ervan af op welke dag je me het vraagt. Ik ben tekstschrijver voor het Taalcentrum-VU, ik schrijf taalboeken, en ik schilder. Ooit wilde ik de kunstacademie doen, maar dat was precies de tijd dat de wind daar uit de abstracte hoek waaide. Ik wierp ik me op een andere liefde, de taal, maar ben altijd blijven schilderen.

Waarom schilder je?

Ik maakte altijd al foto’s van steden en straten. Toen ik zo’n foto gebruikte als bron voor een schilderij, werd dat het begin van een stroom aan schilderideeën. Ik exposeer mijn werk nu regelmatig en doe mee aan de exposities van Art Hilversum, onder andere in in Museum Hilversum. In 2019 deed ik mee aan de competitie Schilderij van het jaar (en won, jippie!) met mijn schilderij Mahlerlaan, maandagmorgen. Ik ben apetrots dat mijn schilderijen inmiddels hun weg vinden naar liefhebbers in heel Nederland (en daarbuiten).

Waarom steden en straten?

Ik hou van de kleuren, de lijnen, de snelheid van de stad. Maar ook van de stilte, het licht op de gevels, de typografie, de architectuur. Het hoeven geen schilderachtige onderwerpen te zijn: voor mij zit het plezier van het schilderen erin dat je op een andere manier kijkt naar gevels, gebouwen en winkels. Zelfs een etalage met boeken of een parkeerterrein kan een prachtig beeld opleveren.

Hoe werk je?

Het begin is altijd een feest: wandelen door de stad, met de camera erbij. Ik ga op beeldjacht. Tussen die honderden beelden zitten er soms een paar die geschikt zijn om om te zetten tot een schilderij. En het vervolg is opnieuw een feest: het schilderij detail voor detail uitwerken. Met veel lawaaimuziek en koffie erbij. Erg hoog ligt het tempo niet; in een schilderij zitten vaak vele dagen werk.

Opdrachten

Ik werk ook in opdracht. Bijvoorbeeld als je de straat waar je gewoond hebt wilt laten vereeuwigen. Of de etalage van een bijzondere winkel. Neem gerust contact op.

Stadsstukken op Instagram

Je vindt nieuws over de schilderijen van Eric Tiggeler ook op instagramhttps://www.instagram.com/eric_tiggeler/