Over Eric Tiggeler

Wie is Eric Tiggeler?

Op mijn visitekaartje staat dat ik tekstschrijver ben. Ik werk voor het Taalcentrum-VU, en ik ben auteur van taalboeken. Toen ik de kunstacademie wilde doen, was dat precies de tijd dat de wind daar uit de abstracte hoek waaide. Voor die tegenwind was ik niet standvastig genoeg, dus wierp ik me op een andere liefde, de taal. Maar schilderen bleef ik ook.

Waarom schilder je?

Ik maakte in de stad altijd al straatfoto’s. Toen ik een van die foto’s verwerkte tot een groot schilderij, werd dat het begin van een onbedwingbare stroom aan nieuwe schilderideeën. Ik heb sindsdien verschillende malen geëxposeerd, onder andere in Hilversum, Utrecht, Laren en Naarden. Sinds 2017 neem ik ook deel aan de jaarlijkse expositie van Art Hilversum, onder andere in in Museum Hilversum.

Waarom staat er geen natuur op je schilderijen?

Geen kwaad woord over de natuur, maar als het om schilderen gaat, staan bomen vaak hinderlijk in de weg van wat ik graag wil laten zien: intrigerende stadsbeelden. Straten, etalages, auto’s, letters, lijnen, verkeersborden.

Waarom straten en etalages?

Voor stadsmensen is niets zo mooi als de drukte, de kleuren, de rommeligheid, de snelheid en de rafeligheid van de stad. Of juist de stilte, het licht op de gevels, de typografie, de architectuur. Het hoeft geen schilderachtig onderwerp te zijn: voor mij zit het plezier van het schilderen erin dat je op een andere manier kijkt naar gevels, winkels of de rijen blikjes in het schap. Zelfs zoiets schreeuwerigs als een stapel chipszakken uit de Chinese supermarkt kan een prachtig beeld opleveren.

Hoe werk je?

Het begin is altijd een feest: wandelen of fietsen door de stad, met de camera erbij. Foto’s die vragen om een schilderij, zet ik over naar doek of paneel. En het vervolg is opnieuw een feest: het schilderij uitwerken met acryl- of olieverf. Met veel lawaaimuziek en koffie erbij. Erg hoog ligt het tempo niet; in een schilderij zitten vaak vele dagen werk.

Opdrachten

Ik werk ook in opdracht. Bijvoorbeeld als je de straat waar je gewoond hebt wilt laten vereeuwigen. Of de etalage van een bijzondere winkel. Neem gerust contact op.

Stadsstukken op Instagram

Je vindt nieuws over de schilderijen van Eric Tiggeler ook op instagramhttps://www.instagram.com/eric_tiggeler/