Meteen naar de inhoud

Interview in Gooi- en Eembode Extra Magazine

In het februarinummer van 2023 word ik geïnterviewd door Stefan van Hees. Hieronder vind je fragmenten uit het interview.

‘Ambassadeur van onontdekt Hilversum’

Hij voelde zich lange tijd een Amsterdammer die in Hilversum woont, maar inmiddels ziet Eric Tiggeler zich bij een bezoek aan de hoofdstad toch echt als Hilversummer die Amsterdam bezoekt. Door zijn schilderwerk heeft hij de Mediastad goed leren kennen, ook de minder fotogenieke plekken.

De naam van Eric Tiggeler verscheen de afgelopen weken meerdere malen op de website van de Gooi en Eembode. Zo kreeg Femke van Drooge (PvdA) bij haar afscheid van de gemeenteraad begin december een door de 61-jarige Hilversummer gemaakt schilderij cadeau. Bovendien bleek dat burgemeester Gerhard van den Top drie schilderijen van de kunstenaar in zijn werkkamer heeft hangen: van het raadhuis, het Marktplein en Zonnestraal. “Ik exposeerde daarvoor in de gang van het raadhuis en kreeg veel response, met name van de mensen in het raadhuis. Die lopen er dagelijks langs”, vertelt Tiggeler. “Vervolgens nam de beheerder van de kunstcollectie contact met mij op voor de drie schilderijen die ik vervolgens zelf ben komen ophangen. Daarna kwam het afscheidsgeschenk voor het raadslid.”

Dat afscheidsgeschenk is een typisch werk van Tiggeler. Het is een beeld gemaakt van binnen het raadhuis door het raam naar buiten kijken: aan de kant van het monumentale gebouw waar het Dudok Architectuur Centrum zit. Wat de kunstenaar fascineert zijn de verschillende kleuren in het beeld, bijna regenboogachtig, en de bijzondere lichtinval. Voor raadsleden is het een geschikt cadeau, omdat het hun werk moet symboliseren: zij werken binnen het raadhuis voor de mensen daarbuiten. Voor Hilversum.

De afgelopen jaren heeft Tiggeler flink wat werken, zowel kleiner als groter formaat, van Hilversumse plekken verkocht aan bewonderaars. Ook de afgelopen tijd. Zijn atelier, achter in zijn huis aan de Gabriël Metsulaan, is daardoor ‘relatief leeg’, vertelt hij. Als eerste valt op het schilderij met daarop de Fabritiusschool, het gebouw waar hij en zijn gezin tegenover woont. “Dit is letterlijk ons uitzicht. Maar ik schilder het wel op een andere manier. Het plein is leeg, je ziet geen spelende kinderen. Ik schilder het op mijn eigen manier. Ik was er al zo vaak langsgelopen natuurlijk, maar die ochtend stond het licht precies op dat moment goed. Daar heb ik een foto van gemaakt. (lachend, red.) Nee, ik blijf er niet een ochtend staan om ter plekke te schilderen.”

‘Kijk naar het raadhuis. Dat is al zo vaak gedaan. Daar is geen eer meer aan te behalen’

Dat speciale moment. Daar draait het om in het werk van Tiggeler. “De lucht is ook zo mooi, met die grafische lijnen. Dat boeit me dan meer dan specifiek de Fabritiusschool, al is het natuurlijk mooi meegenomen dat die school mooi is. Maar een mooi gebouw maakt het vaak ook weer moeilijker. Kijk naar het raadhuis. Dat is al zo vaak gedaan. Daar is geen eer meer aan te behalen.”

Toch heeft Tiggeler het raadhuis en ook bijvoorbeeld Zonnestraal meerdere malen geschilderd en in zijn atelier hangen. Maar ook het raadhuis is dan net even anders: meer die focus op het water en ook weer die opvallende lucht. “Je kijkt er op een andere manier naar”, is zijn commentaar. “Het gaat mij meer om het moment dan om het gebouw.” […]

Meer lezen? Gooi- en Eembode Extra Magazine is beschikbaar voor abonnees en te koop bij boekhandel Voorhoeve en Primera Seinhorst.